Thursday, July 2, 2009

Hiina vol 8

Tere ööd:)

Tänasest muumiakülastusest ei tulnud midagi välja, sest väsimus oli nii tappev, et kui mauseleum on lahti kell 8-12, siis saime me maast lahti vahetult enne hommikusöögi l6ppu ehk kella 10ks. Võtsime rahulikult.. ikkagi puhkus ju ja kusagil 12 paiku läksime hoopis vaatama Pekingi yhte suurimat vaatamisväärsust - Summer Palace ehk t6lkes hiina keisri suveresidents. Nii nagu Peeter I pole kokku hoidnud oma Petrodvoretsi juures ei ole ka hiinlased kokku hoidnud oma suvelossi juures. See oli veel mastaapsem ja v6imsam, kui keelatud linn ehk siis keisri päriskodu...

Majad, paviljonid ja lõputud muud ruumid on ehitatud järve äärde, künka otsa, super vaadete ja lahedate aedadega. Muidugimõista lõi ka seal valja hiinlaste suurushullustus ning ikkagi algselt pisikesest järvekesest olid 100 000 väikest hiinlast paris mastaapse järve kujundanud:) Aga tõesti oli ilus! Vaatamata kohutavale palavusele, mis siin täna oli pidasime seal vastu mitu tundi. Tõeliste turistidena kasutasime ka kõikv6imalikke turistiatraktsioone nagu kostümeeritult piltide tegemine, draakoniks maskeeritud laevaga s6itmine jne... aga no miks ka mitte, "When in Rome..." nagu öeldakse, eksju?:)

Palavusest poolsurnult ja higist nõretavatena tõime Silk marketilt ära poiste ülikonnad ja tulime hotelli jahedusse hetkeks hinge tõmbama. Senini olime kuulnud legende Pekingi liiklusummikutest, aga täna saime seda t6eliselt ehedalt oma peal tunda, kui katkise konditsioneeriga taksos, heitegaasidest paksus sudus, kiirteel nii tunnikese kinni istusime. Kohutav! Ja ka ajuvaba, sest siinsed maanteed on ometi tavamoistes üle mõistuse laiad - kummaski s6idusuunas 4-5 rida, millest kohalikud autojuhid sujuvalt veel 7-8 suudavad v2lja v6luda. L6bustasime ennast kohalikele automarkidele Euroopalikke vastete otsimisega, mis on kusjuures t6eline v2ljakutse! :)

Õhtul k2isime vaatamas Hiina uut rahvuslikku teatrit, mis peaks siis olema nüüd maailma suurim ilma toestuseta püsti seisev kuppelehitis. Tehtud sama prantsuse arhitekti poolt, kes tegi ka Pariisi lennujaama uue osa (selle, mis hiljuti kokku kukkus) aga ma ei vihja millelegi vaid hoopis ytlen, et kui Peking on t6eline ulme, siis nende rahvusteater on t6eline UFO! ilgelt sheff ja taaskord tõeline kaasaegne arhitektuuriime.

Miljoneid maksvast uuest teatrist m6nedsajad meetrid eemal asub aga hiina geto ehk Canton (srry kirjapilt), kus elab kohalik p66bel ja kus 66sel kihab t6eline elu. Justnimelt t6eline, sest see, mis seal toimus... midagi sellist olid meie silmad varem näinud ainult filmis. V6rrelda voib veidi ehk India getoga filmist Rentslimiljonär, aga ma ei tea... ise seal jalutades ja neid inimesi vaadates ning lõpuks kõrvaltänavasse jõudes oli kananahk igatahes ihul ja väga väga kõhe tunne oli sees, kui järgmised pidzaamas vennikesed tänaval kabet mängisid ja väikesed lapsed lehma ammumise saatel kukkesid ja kanasid hirmutasid... ja need lõhnad .. ja see söök, mida nad seal sõid.. ja need inimesed .. ja yldse..!

CNN'ist kuulsime uudist, et 1. juulist avatakse Hiina internetisaidid ka Google otsingutele. Põhjuseks, miks senini hiina internetiruum suletud oli, toodi välja, et nii võideldi selle vastu, et lapsed ei pääseks ligi internetipornole. T6esti... isegi ehk usuks, kui poleks täna seda hiina agulielu näinud. Riik kulutab miljardeid Potjomkini kyla ehitamisele, olympiamangudele, uhketele v2ljakutele ja ulmelistele kaasaegsetele ehitistele. Samal ajal kui m6nisada meetrit eemal valitseb t6eline vaesus, räpakus ja ma olen enam kui kindel, et see kaader seal ei oska lugedagi, kirjutamisest rääkimata!

Elu sees poleks uskunud ühes kohas koos naha selliseid kontraste. Siiralt... see on ULME! Nii klisheelikult, kui see ka kõlab on meil ikka korralikult elus vedanud. Nähes sellist elu ja elutingimusi paneb ikka t6siselt j2rele m6tlema enne, kui järgmine kord virisema hakkan, et poes on jälle rasvata piim otsas ja auto on juba 2a vana ning et tööl on stress... :)

Avaldan teile kaastunnet Michael Jacksoni surma puhul ning toredat nädalavahetust...
Kuulsime, et Helsingi-Shanghai lennuk oli teinud hädamaandumise... Ilmselt tõenäosus, et Pekingi otsaga miskit juhtub on nüüd igasuguse loogika järgi ju välistatud... igatahes... varsti näeme ja enne seda jõuan kindlasti veel m6ne meiligi saata:)

helen

No comments:

Post a Comment